door Jim Friederich
Dat er problemen waren onder jeugd op Rotterdam-Zuid was bekend, maar de rellende jongeren hebben maandagavond pijnlijk blootgelegd dat het morele kompas bij sommigen misschien wel compleet verdwenen is. De Rotterdamse raad debatteerde donderdag over het onderwerp. Met nog zeer beperkte informatie zocht de politiek in allerijl naar een oplossing.
Unaniem zijn politici het ermee eens: het is maandagavond gigantisch mis gegaan. Rellend gedrag moet keihard worden aangepakt. Maar over de manier waarop dat moet gebeuren, is men het nog niet eens. VVD en Leefbaar Rotterdam willen vooral rigoureus straffen. ‘’Tuig, jullie zijn nog niet van ons af. We gaan elke cent verhalen’’, waarschuwde fractievoorzitter Karremans (VVD) de relschoppers. En het gedrag van dinsdagavond zullen ze wat hem betreft nog lang merken. ‘’Kunnen ze met oud en nieuw ook van de straat gehouden worden?’’, vroeg hij zich af. Maar ook voor de ouders van de jeugd is wat de VVD’er betreft een verantwoordelijk weggelegd: ze zijn welkom op het stadhuis om met de gemeenteraad in gesprek te gaan. ‘’Ik heb verdomd veel vragen aan die ouders.’’
Ook Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) is helder: straffen via strafrecht en daarna heropvoeden. ‘’Als de ouders dat niet lukt, moet de maatschappij dat maar doen. Geen bokslessen en geen influencers. Gewoon de giertank erop.’’ Eerdmans wil gele hesjes voor de rellers laten drukken met de tekst: ‘ik ben een vandaal’. En daarmee mogen ze dan flaneren over de Beijerlandselaan.
Linkse partijen zijn sceptischer over de harde straf-aanpak. ‘’Die ouders hebben hun kinderen niet in de hand. Voor ons als politiek is hier een grote rol weggelegd, we moeten dit echt samen aanpakken. Ook met jeugdwerkers’’, zei SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen. Zijn collega-raadslid Tjalling Vonk is het met hem eens. ‘’Ouders hebben soms geen grip op hun kinderen. Hoe kunnen wij hen helpen?’’, zei Vonk.
Stephan van Baarle (Denk) is eveneens woedend op de relschoppers. Toch riep hij zijn collega’s op om de relschoppers niet te koppelen aan een afkomst: ‘’Iedereen keurt dit gedrag af. Mijn hart is gebroken. We moeten er zicht op hebben dat mensen in deze moeilijke tijd niet afdrijven.’’
Ercan Büyükçifçi, raadslid van Nida, pleitte voor de meest zachte aanpak. Samengevat: in gesprek gaan, scholen erbij betrekken, buurtwerkers eropaf. ‘’En als we dan het leger gaan inzetten, laat dat dan een leger aan jongerenwerkers zijn.’’ Het Nida-raadslid vreest ervoor dat de financiële schade bij jongeren van 14 jaar terecht komen.
Ook waren er veel vragen voor burgemeester Aboutaleb. Over de tactiek, politie-inzet en signalen die voorafgaand aan de rellen bekend waren. De burgemeester is bezig met zijn beantwoording.
Karremans (VVD): 'We gaan elke cent verhalen'
28 January 2021, 12:43 uur
Rotterdam & Regio